Topotips: 10 gouden tips!
Door Emma van Doesburg
Zoals jullie weten, en misschien wel van ons gewend zijn, denken we graag met jullie mee! Zo hebben we dat deze keer ook voor elkaar gekregen. Jullie meest gestelde vragen hebben wij verzameld. En de daarbij best passende oplossingen gaan we middels deze blog met jullie delen. We hebben het natuurlijk over de 10 gouden topotips die we voor jullie gemaakt hebben.
TOPOTIP 1 Kalibreren kun je leren
Het wordt nog wel eens vergeten, maar het is ontzettend belangrijk!
We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat we een lens aanmeten zonder vooraf een topografie meting uit te voeren. Dit geeft ons veel extra informatie, waardoor er op voorhand al een realistisch verwachtingspatroon kan worden gesteld.. Er zijn zelfs lenzen die niet zonder een topobeeld besteld kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nachtlenzen, Indivisuals of Conform. We kunnen nog zo hard ons best doen om de topoplaatjes zo mooi mogelijk te maken, maar hebben we daadwerkelijk iets aan deze data? Dat is natuurlijk alleen zo het geval als we onze topgraaf gekalibreerd hebben. Daarom geven wij het advies, kalibreer echt één keer per week je topograaf. Weet je niet precies hoe dit moet? Gebruik dan de handleiding of bel de leverancier van je topograaf!
TOPOTIP 2 Hoe minder licht, hoe beter
Het mooiste lichtpuntje in de duisternis bevindt zich voor ons in de topograaf. Want hoe donkerder de ruimte waarin je de meting uitvoert, hoe nauwkeuriger en betrouwbaarder het resultaat. Een corneatopograaf kan de informatie die voor ons zo waardevol is verkrijgen door middel van reflectie. Wanneer de meting gestart wordt zien we de placidoringen oplichten, meestal in het rood. De corneatopograaf bezit dus een eigen lichtbron om de reflectie van de traanfilm op te wekken. Eigenlijk meten we de traanfilm die zich over de gehele vorm van de cornea heeft verspreid. Alle lichtbronnen die hierop weerspiegeld worden zullen een reflectie geven. We kunnen niet aangeven welke lichtbron we wel of niet willen gebruiken en welke data dan gefilterd moet worden voor de uiteindelijke berekening. Om de meting dus zo zuiver mogelijk te houden, willen we enkel de lichtbron van de topograaf zelf. Dus liever geen lampen, verlichting van buitenaf of computerbeeldschermen. De bijbehorende tip: Beperk alle lichtbronnen waar mogelijk, behalve die van de topograaf zelf.
TOPOTIP 3 Meer is niet altijd goed, maar in dit geval wel
Wist je dat een corneatopograaf feitelijk niet de vorm van de cornea meet? Doordat er een lichtbron op de traanfilm valt en deze weerspiegelt, zijn we met deze apparatuur in staat om de traanfilm te meten. Daarbij gaan we ervan uit dat de traanfilm dezelfde vorm heeft als de cornea. Stel dat de traanfilm niet stabiel is, dan is het lastig om met een corneatopograaf de juiste informatie te verkrijgen. Een topoplaatje van hetzelfde oog, waarvan één met een stabiele en één met een onstabiele traanfilm zijn gemeten, kunnen sterk van elkaar verschillen. We zien dat de metingen bij een stabiele traanfilm consistenter en betrouwbaarder zijn. Daarom is het goed ons altijd bewust te zijn van wat we daadwerkelijk meten. Door minimaal vier topobeelden per oog te maken, creëren we een betrouwbare basis. Deze betrouwbaarheid wordt aanzienlijk vergroot door de optie Multi Import Methode aan te zetten in Easyfit. Staat jouw Multi Import al aan in Easyfit? Bekijk via deze blog/link hoe je dat kan doen. Het mooie aan deze optie is dat beelden die afwijken van de rest direct opvallen. Hierdoor kunnen we in één oogopslag beoordelen of de meting die we gedaan hebben consistent is. Maar vooral: vinden we de beelden goed genoeg om hierop contactlenzen aan te meten? Heb je te maken met een instabiele traanfilm? Gebruik dan een kunsttraan! Wacht een kleine 5 minuten en doe vervolgens je meting. Natuurlijk wel met de tip van vandaag, maak minimaal vier topoplaatjes per oog 😉
Wil je graag weten waarom minimaal 4 plaatjes per oog? Het succes van de Multi Import Methode is terug te vinden in deze blog.
TOPOTIP 4 Kan een klant te vaak knipperen?
Wanneer je klant achter de corneatopograaf zit, vinden wij van niet! Zoals je zelf vast wel gemerkt hebt, doen klanten heel hard hun best om de ogen zo ver mogelijk open te houden, en zien we dat er steeds minder geknipperd wordt tijdens de meting. Dat is lastig, want wanneer we met de corneatopograaf werken is de traanfilm juist wat op dat moment gemeten moet worden. Wanneer je te maken hebt met een instabiele traanfilm kun je van te voren een kunsttraan indruppelen, maar de rest zal de klant toch echt zelf moeten doen! Uiteraard is onze ondersteunende functie daarin erg belangrijk. Het kost de mens gemiddeld zo’n 300 herhalingen totdat we zelf een handeling onthouden. Dat word nog even helpen herinneren dus 😉
TOPOTIP 5: De kunst van de kunsttraan
Wanneer blijkt dat onze klant geen stabiele traanfilm heeft, dan helpen we toch een handje? Door het toedienen van een kunsttraan manipuleren we de meting, zodat we uit kunnen gaan van een meer betrouwbare uitkomst. Zoals jullie weten, kan een instabiele traanfilm leiden tot onbetrouwbare topoplaatjes. Het vervelende daaraan is dat er vaak meer lensruilingen nodig zijn, wat meer stoeltijd kost.. Doordat de corneatopograaf de traanfilm meet en niet daadwerkelijk de vorm van de cornea, willen we de traanfilm zo stabiel mogelijk krijgen en houden. En als iemand dat van nature niet heeft… tja, dan moet dat maar uit een potje komen!
Naast het zo donker mogelijk maken van de ruimte en de klant helpen herinneren te knipperen tijdens de meting, biedt ook een kunsttraan een uitkomst. Doordat we zo’n 5 minuten voordat we de meting uitvoeren een kunsttraan indruppelen, krijgen we betrouwbaardere waardes, waardoor we een contactlens veel nauwkeuriger kunnen berekenen. Een meting uitvoeren zonder kunsttraan, of direct na het toedienen van de kunsttraan, geeft niet altijd het gewenste effect. De ervaring leert dat een paar minuten wachten voor het beste resultaat zorgt.
TOPOTIP 6: Kijk kritisch naar je topobeelden
Heb je wel eens een topoplaatje gemaakt en gedacht: wat ziet dit er gek uit? Wanneer je meerdere topobeelden per oog maakt, is het makkelijk om in één oogopslag te zien of deze consistent zijn. Blijkt dat slechts één van je gemaakte topoplaatjes afwijkt? Dan heb je waarschijnlijk te maken gehad met een oog dat net te lang open is geweest. Hierdoor is de traanfilm verdampt en kijken we naar een grillig beeld. Die grillige beelden zijn belangrijk om te herkennen. Zien alle gemaakte afbeeldingen er grillig uit? Dan is het goed mogelijk dat de traanfilm instabiel is. Het toedienen van een kunsttraan kan dan een goede uitkomst bieden. Ook is het mogelijk dat je naar warpage kijkt. Wanneer een cornea vervormd is geraakt door het dragen van contactlenzen dan noemen we dit warpage. Dit kan zowel bij harde als bij zachte lenzen voorkomen.. Is je klant lensdragend en heb je nieuwe basisbeelden nodig? Zorg dan dat de lenzen echt lang genoeg uit zijn voordat je de metingen doet!
- Bij harde lenzen: minimaal 3 weken uit voor een meting
- Bij zachte lenzen: minimaal 3 dagen uit voor een meting
Bovenstaande is een vuistregel, de topobeelden bepalen of deze periode voldoende is geweest. Pas wanneer deze stabiel zijn, is het verstandig om (nieuwe) lenzen te berekenen. Wanneer er toch te snel tot actie wordt overgegaan, is er een realistische kans dat dit resulteert in een minder goede passing. Dit resulteert in langere stoeltijd en meer lensruilingen, wat we juist proberen te minimaliseren. De tip die we je mee willen meegeven: Beoordeel kritisch je topobeelden om een foutieve lensberekening te voorkomen.
TOPOTIP 7: ZOEK DE VERSCHILLEN
En als die er niet zijn, is dit eigenlijk een heel goed teken. Vaak verwachten we een bepaalde symmetrie tussen het linker- en rechteroog. Laten we ook kijken of we hier bewust op kunnen letten. Natuurlijk verschillen ons linker en ons rechteroog van elkaar, maar in grote lijnen zijn ze veelal gelijk. Bijvoorbeeld: heeft het rechteroog een astigmatisme volgens de regel? Dan is dit bij het linker oog meestal ook het geval. Een bepaalde vorm van symmetrie zien we in ons hele lichaam terug. De linker- en rechterhelft lijken erg veel op elkaar, maar zijn in veel opzichten net een beetje anders. Natuurlijk zijn er ook die uitzonderingen waarbij het linker- en rechteroog compleet van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld doordat het astigmatisme een heel andere asstand heeft. Dit hoeft niks te betekenen, maar het is wel goed hier alert op te zijn en dit ook naar je klant te communiceren. Juist door de dingen te benoemen die anders zijn dan standaard kun jij je als specialist onderscheiden. Ook op ogen die ‘anders’ zijn, is het vaak goed mogelijk succesvol lenzen aan te meten.
TOPOTIP 8: MEET MEER PERIFEER
Want dat is juist het gebied waar de contactlens zijn passing vindt! Dit geld vooral voor maatwerkenlenzen zoals Indivisual of Conform. De generatie maatwerklenzen wordt volgens een andere filosofie aangepast, waarbij niet alleen het centrale gedeelte van de cornea wordt berekend, maar ook het buitengebied.. Hierdoor kunnen contactlenzen nauwkeuriger worden aangepast en wordt de vorm van de cornea veel meer gerespecteerd. Het aanmeten van lenzen met behulp van een corneatopograaf geeft al veel meer waardevolle informatie dan alleen het meten van centrale k-waardes meteen keratometer. Deze perifere data is essentieel om de passing te optimaliseren. Dit blijkt niet bij iedereen even gemakkelijk, want hoe meet je dan dat perifere gebied? Kijk zelf goed waar de placidoringen het oog raken en vooral waar niet. Dit kunnen we optimaliseren door het hoofd van de consument iets bij te draaien waar nodig. Bijvoorbeeld als de orbita of de neus het bereiken van alle meetpunten belemmert.. Een kleine verandering kan al leiden tot een succesvol resultaat. Ook het maken van een zo groot mogelijk oog kan de hoeveelheid date die we perifeer verkrijgen gunstig beïnvloeden. Hoe groter het oog, hoe meer meetgegevens er meegenomen kunnen worden. Vraag je consument om regelmatig te knipperen, maar wel iedere keer het oog zo ver mogelijk open te houden. Merk je dat de traanfilm snel verdampt? Druppel dan met een kunsttraan in en hervat de meting na ongeveer 5 minuten, zodat de traanfilm kan stabiliseren. Vooral bij maatwerk lenzen is deze perifere informatie noodzakelijk om de lenzen te kunnen berekenen. Wanneer er teveel informatie mist is het simpelweg niet mogelijk de lenzen te bestellen. Dat zou hartstikke zonde zijn! De tip die we je in deze blog mee willen geven: Meet maximaal perifeer!
TOPOTIP 9: LAAT DE KLANT ZITTEN
In dit geval even heel letterlijk, zodat jij kan kijken of alle gemaakte topobeelden voldoende data bevatten om de lenzen te kunnen berekenen. Het komt wel eens voor dat je hebt gekozen voor bijvoorbeeld een maatwerk lens, maar er is net te weinig perifere data gemeten. Hierdoor kan de door jou gekozen lens niet berekend worden en moet je de klant nogmaals vragen naar de winkel te komen voor een nieuwe meting. Om dit te voorkomen geven we je deze tip: Laad de klant zitten terwijl je de beelden in Easyfit importeert. Mis je perifere data? Vraag de klant tijdens de meting om de ogen zo ver mogelijk open te houden en positioneer het hoofd van de consument zo optimaal mogelijk. Dim zoveel mogelijk alle verlichting en dien, bij het constateren van een instabiele traanfilm, een kunsttraan toe. Het lijkt misschien een hele klus, maar dit zorgt echt voor een betrouwbare basis!
TOPOTIP 10: FORMULE 1
Welke knop is het ook alweer? F1, voor onze Max Verstappen fans ongetwijfeld makkelijk te onthouden. Of we net zo snel zijn, dat weten we niet, maar we doen wel ons best jullie zo snel mogelijk te helpen. Doordat we jullie op afstand kunnen begeleiden hebben we meestal snel de goede oplossing te pakken! En dat doen we graag, want het is ons werk en iedereen op deze afdeling is gek op ons vak. Dus heb je een vraag, twijfel je, of wil je gewoon even sparren? Mail of bel ons gerust! De afdeling Professional Services staat speciaal voor jullie klaar. Telefonisch kan er gebeld worden naar 0591-610640. Toch liever een vraag via de mail indienen, ook dat kan via professionalservices@menicon.nl.Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00
Hopelijk tot snel!