Topograafsystemen op een rij
door Fokko Trip
Keuzestress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Bijvoorbeeld in de supermarkt of tijdens het online shoppen. Tegenwoordig worden we overweldigd door de vele mogelijkheden die er zijn. Internet heeft de wereld kleiner gemaakt , maar de belevingswereld groter gemaakt.
Ook binnen de optiek en uw eigen winkel kan keuzestress toeslaan. Denk bijvoorbeeld aan de vele opties die worden aangeboden als het gaat om een topograaf. Dit kan behoorlijk wat stress veroorzaken voor u als specialist. De markt verandert voortdurend en het aanbod van topografen in combinatie met perimetrie en/of traanfilmanalyse maken het zo mogelijk nog lastiger. Om uw keuze voor een topograaf te vereenvoudigen heb ik de voor- en nadelen van de drie meest gebruikte systemen op een rij gezet.
Topograaf met Scheimpflugsysteem
Er wordt gebruik gemaakt van een roterende Scheimpflug-camera, die beelden maakt van het voorste oogsegment. De Scheimpflug-techniek maakt scherpe en heldere beelden, die informatie bevatten vanaf de anterior cornea tot en met de posterior zijde van de ooglens.
De grote voordelen van het roterend beelden maken, zijn het verkrijgen van uiterst precieze metingen van de centrale en perifere cornea, correctie voor oogbewegingen, eenvoudige fixatie en een buitengewoon korte opnametijd.
Voordelen
- Niet afhankelijk van een slechte traanfilm
- Geen beperking door schaduw van neus of oogleden
- Groot meetbereik, limbus to limbus, 17 mm of meer
- Excellente reproduceerbaarheid
- Hoog slagingpercentage bij eerste lenskeuze
- Pachymetrie
- Anterior en posterior cornea topograpie en hoogte mappen
- 220.000 analyse punten
- Compatibel met Easyfit
Nadeel
- Prijs
Topograaf met placido conus systeem
Door toepassing van een placido conus met 24 of 32 ringen kun je een meting verrichten op korte afstand van het oog, hierdoor is een zeer groot oppervlak van de cornea te meten. Hij meet alleen de anterior cornea. Automatisch worden er meerdere beelden per oog gemeten, waarna je zelf de meest nauwkeurige opnames kunt gebruiken voor het aanmeten van een contactlens.
Voordelen
- Geen beperking door schaduw van neus of oogleden
- Ruim meetbereik, limbus to limbus, tot 17 mm
- 102.000 analyse punten
- Snelle, eenvoudige meting
- Compact instrument
- Manueel opmeten van cornea diameter
- Compatibel met Easyfit
Nadelen
- Beeldkwaliteit afhankelijk van een goede traanfilm (met kunsttranen te verbeteren)
- Conus lastig voor diepliggende ogen
Topograaf met Placido-Disc systeem
Een corneatopograaf met een Placido-Disc systeem wordt veel toegepast in de refractieve chirurgie en bij het aanpassen van contactlenzen. De placidoschijf heeft tussen de 16 of 25 verlichte ringen. Metingen wordt verricht op een afstand tussen 30 en 55 mm. Het meetbereik is dus lager dan bij de vorige twee.
Voordelen
- Snelle, eenvoudige meting
- Compact instrument
- Manueel opmeten van cornea diameter
- 60.000 Analysepunten
- Voldoende meetbereik tussen 7mm en 11mm
- Veel data opslag mogelijk
- Compatibel met Easyfit
- Prijs
Nadelen
- Beeldkwaliteit afhankelijk van een goede traanfilm (met kunsttraan te verbeteren)
- Meetbereik eerder beïnvloed door schaduw van de neus en bovenoogleden
- Hierdoor meer aannames van de corneavorm in de periferie, dus kans op minder goede passing
Heeft u vragen?
Mocht u nog vragen hebben of heeft u hulp nodig naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan gerust contact op met de afdeling Professional Services van Menicon. U kunt ons bereiken via het nummer 0591 610 640 of via e-mail professionalservices@menicon.nl.