HollandHolland

Harde lenzen

Tips om te beginnen

 • Zet uw lenzen in voordat u make-up op doet.
 • Haal uw lenzen uit voordat u de make-up verwijdert.
 • Denk eraan om altijd voor het inzetten van uw lenzen uw handen te wassen (met zeep en water), spoel ze vervolgens af en droog ze met een niet-pluizende doek.
 • Plaats de stop in de gootsteen om ongewenst verlies van uw contactlenzen te vermijden.
 • Vul uw lenshouder met lenzenvloeistof en ga voor een spiegel staan.
 • Ga steeds zorgvuldig om met uw lenzen en vermijd contact met uw nagels (die regelmatig moeten worden gevijld).
 • Begin altijd(2x) met hetzelfde oog, met de rechter lens bijvoorbeeld (om te voorkomen dat u een lens in het verkeerde oog plaatst).

Tips

 • Verwijder make-up altijd na het uithalen van uw lenzen. Vermijd het gebruik van vettige producten.
 • Als een lens onprettig aanvoelt (na de gewenningsperiode), kan dit komen door stofjes in de ogen. Haal dan de lens uit en spoel deze af met lenzenvloeistof. Als de irritatie aan blijft houden, haal dan uw lenzen uit en neem contact op met uw contactlensspecialist.
 • Verwijder uw lenzen onmiddellijk als uw ogen rood of geïrriteerd zijn en neem contact op met uw opticien of oogarts.
 • Zorg ervoor dat u altijd een lenshouder en lenzenvloeistof bij u heeft, evenals uw bril.

Hoe uw harde lenzen in te zetten

 1. Draai de rechterdop van de lenshouder, haal de lens uit de houder en spoel de lens grondig met MeniCare Plus-vloeistof.
 2. Plaats de rechter lens op uw rechter wijsvinger en gebruik uw duim om de houder te helpen openen.
 3. Trek uw ooglid naar beneden met uw rechter middelvinger en trek uw bovenste ooglid omhoog met uw linker wijsvinger. Plaats de lens op uw oog.
 4. Laat eerst het onderste ooglid zachtjes los en vervolgens het bovenste ooglid.
 5. Hef uw hoofd op en controleer uw zicht door uw andere oog te bedekken.

Herhaal bovenstaande stappen voor uw linkerlens.

 • Maak de lenshouder leeg en laat het open liggen om het te drogen.
 • Als uw lenzen niet correct zijn gecentreerd, kijk dan naar de kant waar de lens niet gecentreerd is en duw zachtjes met uw oogleden tegen de lens om deze terug naar het midden te schuiven.
 • Als uw zicht wazig lijkt, controleer dan of u uw linker en rechter lens niet met elkaar hebt verwisseld.

Hoe uw harde lenzen uit te halen

 1. Denk eraan om uw handen te wassen, af te spoelen en af te drogen voordat u uw lenzen uit doet.
 2. Vul uw lenshouder met MeniCare Plus-vloeistof.
 3. Begin altijd met het uitdoen van dezelfde lens en volg een van de volgende methoden:

  1e methode:

  Doe uw ogen wijd open terwijl uw hoofd naar voren is gekanteld, kijk recht naar voren en trek snel aan de buitenzijde van het ooglid en vang de lens op in de palm van uw andere hand.

  2e methode:

  Kantel uw hoofd naar voren, plaats uw rechter wijsvinger op het onderste ooglid ter hoogte van de wimpers en plaats uw linker wijsvinger op het bovenste ooglid, ook ter hoogte van de wimpers. Doe uw ogen wijd open en breng beide vingers samen terwijl u een lichte druk uitoefent, waardoor de lens loskomt van het oog.

  3e methode met een zuigextractor:

  Controleer eerst of de lens correct gecentreerd is. Plaats uw rechter middelvinger op het onderste ooglid ter hoogte van de wimpers en plaats uw linker wijsvinger op het bovenste ooglid. Doe uw ogen wijd open en met behulp van de zuigextractor, die u tussen uw duim en wijsvinger houdt, zorgt u voor een lichte druk op de lens (niet op het oog zelf!).

 4. Plaats de lens vervolgens in de palm van uw hand en reinig deze door de instructies te volgen die zijn meegeleverd met uw fles MeniCare Plus-vloeistof.

Herhaal dezelfde stappen om uw linker lens te verwijderen.

Veiligheid: “Zeker doen” en “Zeker niet doen”

Veiligheid - Zeker doen

 • Vervang dagelijks de vloeistof in uw lensdoosje.
 • Als u uw lenzen niet gaat dragen gedurende enkele dagen, bewaar ze dan in een goedafgesloten lenshouder dat is gevuld met MeniCare Plus-oplossing, die minstens éénmaal per maand moet worden vernieuwd.
 • Houd uw lenshouder altijd goed schoon. Maak het leeg en spoel het goed door met MeniCare-vloeistof. Laat de houder aan de lucht drogen.
 • Vervang uw lenshouder minstens iedere drie maanden (bij elke nieuwe verpakking Menicare Plus wordt een nieuwe houder geleverd).
 • Sluit de fles na gebruik en bewaar deze op kamertemperatuur op een donkere plaats.
 • Respecteer de vervaldatum van de vloeistof en gooi resterende vloeistof drie maanden na openen weg.
 • Raadpleeg uw oogarts of opticien voor ook maar enige oogbehandeling toe te passen op hetzelfde moment als u lenzen draagt.

Veiligheid - Zeker niet doen

 • Gebruik nooit kraanwater, speeksel of grote volumes fysiologisch water zonder conserveringsmiddel om uw lenzen te spoelen en te bewaren!
 • Vermijd contact met water.
 • Draag uw lenzen niet tijdens het spelen van ruwe sporten.

Het dragen van uw lenzen in vochtige omgevingen (zwembaden, rivieren, enz.) wordt niet aanbevolen omdat er een verhoogd risico is op infectie.

Verander het merk van lenzen of vloeistof niet zonder dat u dit op voorhand hebt besproken met uw opticien of oogarts.

Het niet opvolgen van advies en regels omtrent hygiëne kan leiden tot intolerantie en een serieus risico op een ooginfectie.

Zorg dragen voor uw Menicon Z-lenzen.

Met MeniCare Plus en Progent.

Het is belangrijk om het advies te volgen dat gegeven wordt door uw opticien of oogarts en om de voorgeschreven vloeistoffen te gebruiken.

Menicon raadt de multifunctionele MeniCare Plus-vloeistof aan voor het reinigen, het spoelen na het reinigen, het ontsmetten/bewaren en het spoelen voor het inbrengen van uw lenzen aan.

Combineer het eenmaal per week met Progent voor het verwijderen van proteïnen en het intensief reinigen van uw lenzen.

Greater daily comfort with MeniCare Plus

 1. Reinigen

  Plaats de lens in de palm van uw hand en masseer deze gedurende 20 seconden zachtjes met uw wijsvinger met enkele druppels multifunctionele MeniCare Plus-vloeistof (4x) op de lens.

 2. Spoelen na het reinigen

  Schuif de lens in lenshouder van de overeenkomstige dop (R voor rechts en L voor links) van de houder en spoel de lens met MeniCare Plus-vloeistof (4x).

 3. Ontsmetting

  Vul de houder met verse vloeistof (4x), laat de lens erin weken en zorg dat de dop goed dicht zit. Herhaal deze stappen voor de tweede lens.

 4. Spoelen voor het inbrengen

  Spoel uw lenzen met MeniCare Plus-vloeistof (4x) vooraleer ze in te zetten.

Progent, eenmaal per week

Deze stap is belangrijk om een constante kwaliteit van het zicht te garanderen, het comfort te optimaliseren en de levensduur van uw lenzen te verlengen. (Lees voor gebruik nauwkeurig de voorzorgsmaatregelen zoals aangegeven in de productinstructies).

 1. Plaats beide lenzen in de Progent lenshouder; R = rechts, L = links.
 2. Open voorzichtig een dosis van vloeistof A en vervolgens een dosis van vloeistof B zonder de opening aan te raken en giet ze in de Progent lenshouder.

  NB: Als u per ongeluk Progent in uw ogen spat, spoel ze dan onmiddellijk uit met grote hoeveelheden stromend kraanwater en raadpleeg uw opticien of oogarts.

  Vermijd contact met de huid en kleding (bleekmiddel).

 3. Sluit de houder en schud het zachtjes.

  Laat gedurende 30 minuten weken (maar niet langer dan 30 minuten).

 4. Open de houder en maak het leeg.
 5. U moet uw lenzen grondig reinigen in hun houder met MeniCare Plus-vloeistof (gedurende minstens 15 seconden).
 6. Reinig vervolgens uw lenzen zoals gewoonlijk met MeniCare Plus. Uw lenzen nu klaar om gedragen te worden of opgeborgen te worden in de normale lenshouder met MeniCare Plus-vloeistof.

Wanneer u uw lenzen constant draagt, dus dag en nacht, wordt Menicon Progent aanbevolen in combinatie met MeniCare Plus, wanneer u uw lenzen uit doet op de intervallen die zijn gespecificeerd door uw opticien of oogarts.

Menicon© Menicon Co., Ltd. All rights reserved.