HollandHolland

Woordenlijst

A

Accomodatie

Mogelijkheid van het oog om de focus te wisselen tussen objecten dichtbij en veraf.

Anisometropie

Toestand van de ogen waarin ze een ongelijk refractief vermogen hebben.

Astigmatisme

Structurele defecten van het oog waarbij de lichtstralen van een bekeken object elkaar niet ontmoeten op één enkel brandpunt en dat resulteert in wazige beelden die naar de hersenen worden verzonden. Een astigmatisch hoornvlies is niet perfect rond zoals een basketbal maar heeft een onregelmatige vorm die eerder lijkt op een rugbybal. Astigmatisme is vaak gecombineerd met bijziendheid of Presbyopie.

B

Bijziend

Veelvoorkomende term voor bijziendheid.

Bijziendheid

Bijziendheid is het onvermogen om objecten veraf op dezelfde manier te zien als objecten dichtbij.

Binoculair zicht

Gelijktijdig gebruik van de twee ogen. Normaal binoculair zicht levert een stereoscopisch beeld op en een parallax-geïnduceerd dieptezicht.

C

Cilinder

Verwijst naar de graad van astigmatisme (ongelijkmatige ronding) die aanwezig is in het hoornvlies.

D

Diopter

Meeteenheid van de brekingskracht van een optische lens (gelijk aan de kracht van een lens met een brandpuntsafstand van meer van één meter). Een negatieve diopterwaarde (zoals -3D) betekent een oog met bijziendheid en een positieve diopterwaarde (zoals +3D) betekent een oog met Presbyopie.

F

FDA

Afkorting voor Food and Drug Administration. Dit is het overheidsagentschap van de Verenigde Staten dat verantwoordelijk is voor de evaluatie en goedkeuring van medische producten.

H

Hoornvlies

Transparant weefsel dat de voorzijde van de oogbal beschermt en de iris en pupil bedekt. Het hoornvlies is het eerste deel van het oog dat het licht buigt (of breekt) en het meeste vermogen heeft om scherp te stellen.

K

Keratoconus

Een erfelijke aandoening van het hoornvlies. Het hoornvlies wordt geleidelijk aan dunner en is steeds minder in staat om zijn vorm te behouden onder druk van de vloeistoffen van de vloeistoffen in het oog.
Het puilt uit naar voren, maakt het zicht wazig en kan uiteindelijk een hoornvliestransplantatie vereisen.

O

Orthokeratologie

Niet-chirurgische procedure door gebruik van contactlenzen om de vorm van het hoornvlies aan te passen om de refractieve fout te wijzigen.

P

Presbyopie

Onvermogen om een helder beeld (focus) te behouden wanneer objecten dichterbij komen. Presbyopie treedt op omwille van een verminderde elasticiteit van de lens bij het ouder worden.

R

Refractie

Tests om het refractief vermogen van het oog te bepalen. Het is ook de buiging van het licht als het licht van het ene medium overgaat naar het andere.

S

Scherpte

Scherpte van centraal zicht Normale visuele scherpte wordt gedefinieerd als een 20/20-zicht op de Snellenkaart.
Dit is een hulpmiddel waarmee de sterkte van uw lenzen of bril bepaald wordt,met rijen letters die bovenaan groot zijn, en naar onder toe steeds kleiner worden .

T

Topografie

Een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de refractieve problemen te zien die mogelijk aanwezig zijn in het hoornvlies.
Hoornvliestopografie wordt niet alleen gebruikt voor het scannen van alle patiënten voor refractieve chirurgie zoals LASIK maar ook voor het op maat maken van contactlenzen.

V

Verziend

Veelvoorkomende term voor Presbyopie.

Verziendheid

Verziendheid is het onvermogen om objecten dichtbij op dezelfde manier te zien als objecten veraf en er nood is aan een hulpmiddel om deze objecten veraf toch duidelijk te zien.

sources:
www.eyes.com
www.eastvalleyophthalmology.com

Menicon© Menicon Co., Ltd. All rights reserved.